Over Porte Reffe Wijnspeciaalzaak

Het assortiment van Porte Reffe bestaat uit zo’n 250 tot 300 wijnen, met name afkomstig van kleinschalige, onafhankelijke wijnmakers in Europa. Op deze website vindt u de wijnen die Porte Reffe direct en exclusief importeert voor de Nederlandse markt.

Uiteraard verwelkomen we u ook graag in de winkel.


Liefde voor ambachtelijke wijn

Porte Reffe is een verbastering van het woord ‘Porte Greffe’ dat letterlijk ‘onderstam’ betekent. De Amerikaanse onderstam heeft ooit de Europese wijncultuur gered van de ondergang. In de 19e eeuw werd de Europese wijnbouw geteisterd door Phylloxera. Deze druifluis vreet aan de wortels van de wijnstokken en vormde een grote bedreiging voor de wijnbouw in Europa.

Gered van de ondergang

Hoewel deze druifluis ook in Amerika voorkwam, kreeg het insect geen vat op de Amerikaanse wijnstokken. Die bleken resistent tegen Phylloxera. Daarom werden deze onderstammen naar Europa gehaald. De aangetaste wijnstokken werden gerooid en maakten plaats voor de Amerikaanse onderstammen waarop met succes Europese druivenrassen werden geënt. Zo heeft de Amerikaanse Porte Greffe de wijnbouw gered van de ondergang.
Wijnspeciaalzaak Porte Reffe draagt op haar eigen wijze bij aan de bloei van met name de Europese wijncultuur. Door een alternatief en verrassend assortiment Europese wijnen aan te bieden, afkomstig van kleine en zelfstandige producenten die wijn maken op de traditionele manier. Die verschilt namelijk wezenlijk van (het grootste deel van) de wijnproductie in de nieuwe wereld.

Ambachtelijke productie

De traditionele Europese wijnbouw gaat uit van het unieke karakter van elke wijn. De lokale omstandigheden zoals de grondsoort, het klimaat, de (combinatie van) druivenrassen en de productiemethode bepalen de uiteindelijke smaakbeleving. Elke wijngaard heeft zijn eigen specifieke kenmerken en dat proef je. Bij veel wijnproducenten uit de nieuwe wereld staat echter een druivenras centraal. Wijnbouwers streven naar herkenbaarheid van de specifieke druif in het glas, zodat je kunt spreken van een ‘typische Zinfandel’ of ‘echte Chardonnay’. Relatief gezien, zijn daardoor veel wijnen onderling uitwisselbaar. Het is een andere filosofie, een ander uitgangspunt ten aanzien van wijn produceren. Herkenbaarheid in plaats van een onderscheidend karakter. En tevens: grootschalig en efficiënt produceren tegenover een meer traditionele aanpak. De ontwikkelingen staan echter niet stil. Ook in de nieuwe wijnlanden zien we tegenwoordig steeds meer wijnbouwers die teruggaan naar een meer traditionele manier van wijn maken: ambachtelijk, kleinschalig en biologisch.

Kom langs bij Porte Reffe

  • Een geweldig assortiment
  • Uitgebreide productkennis
  • Service en aandacht
  • Een glimlach